15 Ιανουαρίου 2013

Η αποτρίχωση του μπικίνι «σπρώχνει στην εξαφάνιση τις ψείρες του εφηβαίου»



Αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή φαίνεται ότι έρχεται η ψείρα του εφηβαίου, καθώς η σχετικά σύγχρονη μόδα της αποτρίχωσης στο μπικίνι καταστρέφει τον απόκρυφο βιότοπό της -αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ανέκδοτες αναφορές γιατρών και εντομολόγων.

Οι ψείρες του εφηβαίου «ήταν κάποτε εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο. Σήμερα όμως σπάνια συναντάμε περιστατικά» αναφέρει στο Bloomberg o Μπέιζιλ Ντόνοβαν, επικεφαλής του τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

«Χωρίς αμφιβολία, [η παρακμή της ψείρας] οφείλεται στην καλύτερη περιποίηση των τριχών» εκτιμά.

Στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του Σίδνεϊ όπου εργάζεται ως γιατρός ο Ντόνοβαν, το τελευταίο κρούσμα σε γυναίκα καταγράφηκε το 2008, ενώ τα περιστατικά που αφορούν άνδρες έχουν μειωθεί κατά 80% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

«Η αποτρίχωση του εφηβαίου έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση των πληθυσμών της ψείρας του εφηβαίου» συμφωνεί ο Ίαν Μπέργκες, εντομολόγος της εταιρείας Insect Research & Development στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

Μελέτες για το θέμα φαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν, αφού ελάχιστα θύματα αναφέρουν το πρόβλημα ώστε να είναι εφικτή η ακριβής μέτρηση της αλλαγής.

Η ψείρα του ανθρώπινου εφηβαίου (Pthirus pubis), παράσιτο που τρέφεται με αίμα, ανήκει περιέργως σε διαφορετικό είδος από την ψείρα της κεφαλής και του σώματος (Pediculus humanus).

Σύμφωνα με μελέτη του 2009 στο Journal of Biology, οι άνθρωποι πρέπει να κόλλησαν την ψείρα του εφηβαίου από τον γορίλα πριν από 3,3 εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε, το μικροσκοπικό έντομο είναι ένα από τα συχνότερα παράσιτα, προκαλώντας κνησμό και ερεθισμούς, χωρίς όμως να μεταδίδει ασθένειες.

Το Bloomberg πιθανολογεί ότι η αρχή της αλλαγής ήρθε το 1994, όταν τέσσερις Βραζιλιάνες αδελφές άνοιξαν στη Νέα Υόρκη το ινστιτούτο ομορφιάς J Sisters, από το οποίο ξεκίνησε η μόδα της βραζιλιάνικης χαλάουα (στην οποία αφαιρούνται όλες οι τρίχες εκτός από μια στενή λωρίδα).

Έκτοτε, η τάση έχει κατακτήσει μεγάλη μερίδα των γυναικών αλλά και αρκετούς άνδρες: Σύμφωνα με μελέτη του Κenyon College του Οχάιο το 2007, το 80% των φοιτητών και φοιτητριών σε αμερικανικά κολέγια αφαιρούν όλες ή ένα μέρος των τριχών του εφηβαίου.

Newsroom ΔΟΛ