17 Ιανουαρίου 2013

Παπανδρέου: Έριχνα τις γυναίκες με την κιθάρα μου



Με άκρως εξομολογητική διάθεση στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Όρεγκον "Oregonian" ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα μπήκε σε τέτοια οικονομική αναταραχή και κατηγορείται για τα προβλήματα της Ευρώπης, επισήμανε πως αυτό είναι μια ωραία δικαιολογία.

"Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα αυτή προτού αναλάβω, διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο τεράστιο έλλειμμα", υπογράμμισε.
Αναλαμβάνοντας το αξίωμα του πρωθυπουργού, όπως σημείωσε, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας μάλιστα πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν χάρηκαν τόσο με αυτό.

"Έπρεπε να κόψω συντάξεις και μισθούς της μέσης τάξης. Ήξερα ότι αυτό θα μου στοίχιζε πολιτικά. Δεν με ένοιαζε από στη στιγμή που βοηθούσα τη χώρα μου να αποφύγει τη χρεοκοπία", επισήμανε. "Έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα", παρατήρησε.
Σημείωσε μάλιστα πως θεσπίστηκαν αυστηρότερες ποινές και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τονίζοντας πως χρησιμοποίησαν ακόμη και το Google Maps για να ελέγξουν κατά πόσο οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο για τις πισίνες τους.
Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε πως το Ταμείο αναθεωρεί τις πολιτικές του. "Η λιτότητα έγινε φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει το πώς μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη", σημείωσε.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και άλλοτε συγκάτοικό του Αντώνη Σαμαρά, ήλπιζε, όπως ανέφερε, ότι θα ήταν συνεργάσιμος όταν έγινε πρωθυπουργός. 

"Ήταν αρκετά αρνητικός και εκμεταλλεύτηκε εύκολα τον πόνο των Ελλήνων", επισήμανε.
"Τώρα νομίζω πως έχει αλλάξει εντελώς. Αποδέχτηκε το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσω. Έχουμε προσωπική σχέση και κατά καιρούς συναντιόμαστε", συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα φοιτητικά του χρόνια, το ντύσιμό του και την κιθάρα που κουβαλούσε μαζί του, σημείωσε πως με την κιθάρα ήλπιζαν να προσεγγίσουν το άλλο φύλο.
Όσο για το αν ήταν πετυχημένη αυτή η πρακτική, επισήμανε πως μερικές φορές ήταν. "Ήταν η κιθάρα αλλά και η ελληνική μουσική. Είχαμε κάποιους Λατινοαμερικανούς, κάποιους Ευρωπαίους και κάποιους Αμερικανούς. Συνηθίζαμε να κάνουμε παρέα και νομίζω πως πίναμε πολύ", σημείωσε.
Επισημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο με την ανεργία να έχει ανέβει στο 25% και τις τιμές πετρελαίου να βρίσκονται στα ύψη, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας.

"Ο τομέας της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε εξαρτηθεί από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί", σημείωσε.
Ερωτηθείς για την πρότασή του περί μιας "πράσινης" εκδοχής του Σχεδίου Μάρσαλ, επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΕΕ.
Η συνέντευξη έρχεται στο πλαίσιο ομιλίας που θα πραγματοποιήσει το Φεβρουάριο ως ομιλητής του "World Affairs Council" στο Όρεγκον.