22 Ιουλίου 2013

Financial Times: "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μοιάζει εφικτή"



Ως λογική λύση για την Αθήνα παρουσιάζουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Financial Times.
Σε άρθρο, με τίτλο "Η έξοδος από το ευρώ μοιάζει εφικτή για την Αθήνα", γίνεται αναφορά στην προτροπή Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, "να σταματήσουν οι Έλληνες να συζητούν για νέο κούρεμα, επειδή δεν είναι προς το συμφέρον τους".
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να καθορίσουν μόνοι τους το τι τους συμφέρει και θεωρεί ότι η ερώτηση πρέπει να είναι η εξής: "Θα ήταν οικονομικά λογικό, να ακολουθήσει το μονοπάτι που δείχνει ο Σόιμπλε;"
Μήπως το δίλημμα θα έπρεπε να είναι, έξοδος από την ευρωζώνη ή να χρεοκοπία εντός του ευρώ;
"Σε ιδιωτικές συνομιλίες με αναλυτές, σπάνια συναντώ κάποιον που να θεωρεί ότι η Αθήνα μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της και παράλληλα να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός, να έχει εσωτερική πληροφόρηση ότι η Ευρωζώνη θα θα συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση ή παράταση αποπληρωμής. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται κοντά σε αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα επιχειρούσε τη μεγάλη έξοδο (διακοπή δανεισμού, στάση πληρωμών, επιστροφή στη δραχμή, ύφεση και αργότερα ανάπτυξη και "έκρηξη" στον τουρισμό), ωστόσο σημειώνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
"Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν ξεμπλοκάριε την οικονομία. Εγώ θεωρώ ότι το έκαναν", σημειώνει και προσθέτει ότι η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα, δεν εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά στο ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το χρέος της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να χρεοκοπήσει μέσα στην Ευρωζώνη, με τις ευλογίες των άλλων κρατών και της ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να χρεοκοπήσει εκτός ευρωζώνης με απόφαση δική της, αν οι μακροοικονομικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια κίνηση.
"Η δεύτερη επιλογή δεν ήταν πιθανή μέχρι τώρα, αλλά η άποψη του Σόιμπλε για μεταρρύθμιση, χωρίς χρεοκοπία έχει νόημα μόνο από την πλευρά της Γερμανίας Δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα", καταλήγει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος βασίζει την άποψή του στο ότι οι προβλέψεις περί ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 φέρνουν, επιτρέπουν στην Ελλάδα να σκεφτεί πλέον το ρίσκο της εξόδου από το ευρώ.
(Πηγή: Financial Times)