12 Μαρτίου 2012

Η πώληση των ελληνικών νησιών στην Wall Street Journal

«Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να βάλετε τη σφραγίδα σας σε ένα κομμάτι της Ελλάδας. Όμως προσέξτε μήπως τα όνειρά σας για τα νησιά βυθιστούν στη θάλασσα της γραφειοκρατίας».
Με αυτό τον τρόπο, ξεκινά το άρθρο της, σχετικά με την πώληση των ελληνικών νησιών, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν ο γερμανός πολιτικός, Frank Schaffler, πρότεινε ως λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας την πώληση ελληνικών νησιών.

Η WSJ αναφέρει μάλιστα πως στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν περισσότερα από 6.000 νησιά, εκ των οποίων τα 227 είναι ακατοίκητα.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον Αριστοτέλη Ωνάση και την αγορά του Σκορπιού τη δεκαετία του ’50, τονίζοντας πως η απόκτηση ενός ελληνικού νησιού είναι από τότε σημάδι εξαιρετικού πλούτου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η γραφειοκρατία και οι υψηλές τιμές αποτελούν εμπόδιο να πουληθούν ελληνικά ιδιωτικά νησιά.

«Η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν έχει στην ιδιοκτησία της κάποιο νησί. Οι προσφορές για πώληση έρχονται από ντόπιους γαιοκτήμονες ή πλοιοκτήτες» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας και εξηγεί ότι η πραγματική δυσκολία βρίσκεται στο «βουνό» της γραφειοκρατίας που ένας ξένος επενδυτής θα πρέπει να περάσει, καταναλώνοντας πολύ χρόνο και κόπο.
Όπως αναφέρεται, για την αγορά ενός νησιού απαιτούνται άδειες από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Γεωργίας και από πολλές τοπικές αρχές.
«Μόλις αυτά είναι εξασφαλισμένα, πρέπει να γίνει μια έρευνα στη γη που θα αγοράσετε για να βεβαιωθείτε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι σαφείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας κοστίσει ως και 10.000 ευρώ».

Η WSJ φέρει ως παράδειγμα μια περίπτωση αγοροπωλησίας στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ένα κτηματομεσιτικό γραφείο με έδρα την Κρήτη, έβαλε μια διαφήμιση στο Διαδίκτυο για την πώληση ενός νησιού περίπου 4.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αεροφωτογραφία που απεικόνιζε το νησί έδειχνε έναν παράδεισο με ελαιόδεντρα και μια καλή, αμμώδη παραλία.

Όσον αφορά την τιμή του εν λόγω νησιού, φαίνεται πως άγγιζε τα 180 εκατ. ευρώ!
«Αυτή η τιμή είναι μη ρεαλιστική. Οι έλληνες πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές του αν θέλουν να βρουν αγοραστές» αναφέρει στην εφημερίδα γνωστός κτηματομεσίτης.
Εκτός όμως από την γραφειοκρατία και τις πολύ υψηλές τιμές, ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι τα πολλά από τα ακατοίκητα, μικρά νησιά, γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr