24 Φεβρουαρίου 2021

Πυροσβεστική Κυθήρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και ειδικότερα από 01 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου  επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης.  Θα πρέπει όμως να ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα κάτωθι:


  • Να μην γίνεται έναρξη καύσης όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, ειδικά αν υπάρχουν
    άνεμοι μεγάλης έντασης και υψηλές θερμοκρασίες. Να επιλέγονται ημέρες όπου τα καιρικά
    φαινόμενα είναι χαμηλής έντασης.
  • Να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την καύση γεωργικών υπολειμμάτων, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, ήτοι:

         α. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

         β. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
γ. Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.
δ. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυοσκαπάνων κλπ).

  • Να είστε απολύτως σίγουροι ότι η φωτιά έχει πλήρως κατασβησθεί όταν θα εγκαταλείψετε το σημείο όπου την ανάψατε.
  • Να αναφέρετε τηλεφωνικά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων (τηλ: 27360 33199), ότι θα προβείτε  σε καύση, καθώς και το σημείο που αυτή θα γίνει.


Ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία των συμπολιτών μας, ώστε να μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους και να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα έναρξης πυρκαγιάς. Επισημαίνουμε όμως ότι την ευθύνη για την εκδήλωση πυρκαγιάς, την έχει εκείνος που επιχείρησε να κάψει τα προϊόντα και κατά συνέπεια ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.