14 Σεπτεμβρίου 2011

Η αύξηση των ταχυδρομικών τελών και ο Επαρχιακός Τύπος


ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 

Αγαπητή Καθημερινή
Προσφεύγω σε σας, κατάπληκτη από την απόφαση – αγνοώ την προέλευσή  της – σύμφωνα με την οποία θα αυξηθούν τα ταχυδρομικά τέλη διακίνησης του Τύπου, σε ποσοστό τόσο δυσθεώρητο, που αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ως καλώς ενημερωμένη αναγνώστρια του Επαρχιακού Τύπου, γνωρίζω ότι θα δεχτεί το τελειωτικό πλήγμα, εάν επέλθει, τελικά, η παραπάνω αποδιάρθρωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα προκύψει ένα καταστροφικό πολιτικό και κοινωνικό έλλειμμα. Οι 15ήμερες ή μηνιαίες εφημερίδες και τα περιοδικά των μικρών τοπικών κοινωνιών μας και των όχι μεγάλων πόλεων, οφείλουν  την ύπαρξή τους κυρίως στο ανιδιοτελές ενδιαφέρον των εκδοτών για τον τόπο τους και στην αυταπάρνησή τους ενώπιον των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της εκτύπωσης. Είναι αδύνατον, ίσως και να διπλασιάσουν το ποσόν της συνδρομής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το απαγορευτικό ταχυδρομικό κόστος και, μετά την αναγκαστική διακοπή της έκδοσης εκατοντάδων εντύπων αυτής της κατηγορίας, το κενό δεν θα αναπληρωθεί.
Οι τοπικές κοινωνίες μας, χωρισμένες σε εγχώριο πυρήνα – παροικίες του Εσωτερικού και ελληνικές κοινότητες της Αλλοδαπής, θα απολέσουν την συνδετική τους γέφυρα. Και το σπουδαιότερο: Το κέντρο τους θα αποκοπεί από την Τοπική του Αυτοδιοίκηση, ένεκα της απουσίας πλήρους ενημέρωσης για τα προβλήματά της αλλά και του βήματος, που προσφέρει στον δημότη την δυνατότητα του ελέγχου, της διαφωνίας και της διατύπωσης προτάσεων. Παράλληλα, η εκδίωξη της τοπικής εφημερίδας ή των περιοδικών θα δώσει επιπλέον διευκολύνσεις στον εκπεμπόμενο λήθαργο από την εμπορική τηλεόραση.
Είναι εντελώς διαφορετική η αποτελεσματικότητα του τυπωμένου φύλλου έξω από την πόρτα μας, σε σύγκριση με την προαιρετική πληκτρολόγηση στον όχι και παντού παρόντα υπολογιστή, εάν βέβαια καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική διακίνηση των συγκεκριμένων εφημερίδων, με τη μακρόχρονη, έως τώρα, πορεία. Εξάλλου, αυτής της μορφής η επικοινωνία, ελάχιστα θα προσελκύει τους αναγνώστες της δεύτερης η τρίτης γενιάς των μεταναστών, ιδίως της Διασποράς.
Κατόπιν αυτών, είναι αναγκαία η ορθολογική διαμόρφωση των δυσβάστακτων ταχυδρομικών τελών και μάλιστα, όταν ο Πολιτισμός του Τύπου αποτελεί ισχυρότατο όπλο εναντίον της Κρίσης που αντιμετωπίζομε. « Φάνου στόν Τύπο, Ξύπνα το λαό», είχε γράψει ο διακεκριμένος φιλόλογος και ποιητής Σίμος Μενάρδος. Ήταν μια πατρική συμβουλή και η έκφραση ενός δημοκρατικού αξιώματος. 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Αδαμαντία Τριάρχη – Μακρυγιάννη
Κύθηρα.
(Στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας)