Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε σήμερα η εταιρεία Roland Berger, η οποία έχει καταρτίσει το σχέδιο «Εύρηκα» για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιούσιας.
Το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Μάρκους Κράλλ μιλώντας στο Dow Jones Newswires εξέφρασε την εκτίμηση πως ένα μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα από αυτό του 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και δεν θα οδηγούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο ίδιος υπερασπίσθηκε το σχέδιο «Εύρηκα» που έχει καταρτίσει η εταιρεία του και το οποίο προβλέπει μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκληθεί χρεοκοπία.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι η χώρα μας θα καταγράψει σε μια δομή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, τα οποία εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ. Η δομή αυτή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Με τα 125 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και τον EFSF. Ως εκ τούτου, το χρέος θα υποχωρήσει στο 88% του ΑΕΠ από 145% σήμερα. Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 50% τα επιτόκια, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.
Σύμφωνα με την Roland Berger, εκτός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν χρειάζεται να ληφθούν αλλά δυσάρεστα φορολογικά μέτρα. Και επειδή το σχέδιο είναι αναπτυξιακό από τη σύλληψη του, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει Βουλγαρία για να προσελκύσει επενδύσεις.
Το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία προς αποκρατικοποίηση θα περιέλθουν σε ευρωπαϊκά χέρια για να διαχειριστούν τη διαδικασία, αφαιρεί από τα χέρια των κυβερνώντων την «πηγή της διαφθοράς».
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού θα έχουν τον πρώτο λόγο και προτίμηση στις αποκρατικοποιήσεις. Σε αντίθεση με το Μνημόνιο το οποίο προβλέπει ότι τα κρατικοποιηθεντα περιουσιακά στοιχεία περνάνε κατευθείαν σε ευρωπαϊκά χέρια.
Η αποδοχή του σχεδίου θα έχει την απόλυτη αποδυνάμωση των CDS, οι κάτοχοι των οποίων θα τρέξουν να κλείσουν τις θέσεις τους αγοράζοντας Ελληνικό χρέος. Αντιθέτως στην περίπτωση του κουρέματος θα είχαν στα χέρια τους 60 δισ. ευρώ για να επιτεθούν στην επόμενη χώρα.
Ο Κράλλ ο οποίος θα έχει αυτές τις ημέρες επαφές με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη των κόμματων της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να επιλέξει την εφαρμογή του «Εύρηκα».