24 Νοεμβρίου 2011

«Μία πεντάρα για να σωθεί η Ελλάδα»



ΑΥΤΟΣ είναι ο τίτλος ενός μικρού, περιεκτικού αλλά συγκλονιστικού βιβλίου από τη Γερμανίδα συγγραφέα Leonora Seeling. Η συγγραφέας είναι ιστορικός της επιστήμης και έχει σπουδάσει μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία και λογοτεχνία. Διδάσκει στη Γερμανία και τη Γαλλία ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής, για τούτο γνωρίζει πολύ καλά πού ευρίσκονται οι ρίζες των επιστημών αυτών.

Η συγγραφέας λοιπόν «ανακάλυψε» ένα επιχείρημα που πρώτοι εμείς οι Eλληνες θα έπρεπε να είχαμε ανακαλύψει. Oτι δηλαδή όσοι χρησιμοποιούν ελληνικούς όρους, νόμους των επιστημών και αρχές της φιλοσοφίας ή της δημοκρατίας θα έπρεπε να πληρώνουν ως «δικαίωμα» χρήσης μία πεντάρα! Να πληρώνεται δηλαδή ένα είδος φόρου για τα αρχαία επιτεύγματα που έχουν καθιερωθεί στον πολιτισμό μας! Eτσι θα μαζευόταν ένα κολοσσιαίο ποσό, που θα εξοφλούσε το σημερινό χρέος της χώρας και θα άφηνε και πλεόνασμα για το μέλλον.
Η συγγραφέας μέσα σε λιγότερες από 70 σελίδες απαριθμεί εκατοντάδες ελληνικούς όρους και τους συνδέει με τα εκατομμύρια λήμματα που προκύπτουν από τις μηχανές αναζήτησης του internet όπως η google και άλλες. Oχι απαραίτητα ότι το internet είναι καθοριστικό, αλλά γιατί μπορεί να αποδείξει με αδιαμφισβήτητο και αντικειμενικό τρόπο την ποσοτική συμμετοχή κάθε έννοιας στη σημερινή επιστήμη, την τέχνη, τη ζωή γενικότερα. Για παράδειγμα, η λέξη «ιδέα» εμφανίζεται 413,3 εκατομμύρια φορές, η λέξη «θεώρημα» εμφανίζεται 164 εκατομμύρια φορές. Αν πολλαπλασιάσει κανείς κάθε φορά με πέντε λεπτά του ευρώ, για κάθε ελληνικής προέλευσης έννοια της επιστήμης, της φιλοσοφίας ή της τέχνης, υπολογίζει ένα τεράστιο ποσό «δικαιωμάτων» που χρωστάει η ανθρωπότητα σήμερα στην Ελλάδα. Λέει χαρακτηριστικά ότι «ο μέγας Πλάτων ξόδεψε όλη την περιουσία του για να μπορεί η ανθρωπότητα σήμερα να χαίρεται τις σπουδαίες γνώσεις και τη βαθυστόχαστη φιλοσοφία του. Aλλοι κερδίζουν πολλά λεφτά από αυτήν, εσείς –οι Eλληνες– δεν πρέπει να κερδίσετε τίποτα;» Σε άλλες αποστροφές αναφέρει τις γνώσεις του Ευκλείδη, την αρχή του Αρχιμήδη, το πυθαγόρειο θεώρημα και τους άλλους πολλούς Eλληνες επιστήμονες χωρίς τους οποίους σήμερα κανένα πλοίο δεν θα έπλεε και κανένα αεροπλάνο δεν θα πέταγε. Πλάτων, Αριστοτέλης, Ηράκλειτος, Πυθαγόρας, φιλοσοφία, Oμηρος, Αρχιμήδης, Ευκλείδης, Σωκράτης, Πτολεμαίος, Θαλής, Απολλόδωρος, Iππαρχος, Αναξιμένης, Παρμενίδης, Κόσμος, Δημόκριτος, Hρων, αναλογία, μουσείο, Αριστοφάνης, τραγωδία, Πραξιτέλης, μαθηματικά, Ευρώπη, ευρώ, φυσική, τεχνολογία, χημεία, αλφάβητο, αστρονομία, ψυχή, δημοκρατία, πολιτική, φαντασία, έρωτας, φάρμακο. Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των δικαιωμάτων «πέντε λεπτών» που άλλοι πάνω τους κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια και λίρες, αλλά δεν κερδίζουν τίποτα οι εφευρέτες τους.
Το μήνυμα της συγγραφέως είναι να ξυπνήσει η Ευρώπη και να καταλάβει ότι πρέπει να πάψει να είναι σκλάβα του χρήματος και των κερδοσκόπων. Να συνειδητοποιήσει ότι οι λαοί της είναι μια πολιτισμική οικογένεια. Και να λειτουργήσει με αλληλεγγύη γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Eνωση. Δεν διστάζει επίσης να «τα βάλει» με την υποκρισία των συμπατριωτών της, αναφέροντας τα παραδείγματα διαφθοράς των πολιτικών και κακοδιαχείρισης των γερμανικών δημόσιων οικονομικών. Το βιβλίο αυτό πρέπει να μεταφραστεί και να εκτυπωθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και να μοιράζεται σε αεροδρόμια, πανεπιστήμια και συνέδρια όλου του κόσμου.
ΠΗΓΗ: εφ. εξπρές