15 Μαρτίου 2012

Προφήτης μετά Χριστόν...


Τώρα που εγκρίθηκαν τα «πακέτα από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ μας είπε ότι όλοι γνώριζαν!
Τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκθέτει ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι όχι μόνο τους είχε εγκαίρως ενημερώσει για την καταστροφική πορεία των ελλειμμάτων, αλλά και ότι η μη άμεση λήψη μέτρων που θα μπορούσε η τότε Κυβέρνηση να λάβει ήταν που τελικά οδήγησαν την χώρα στην καταστοφή.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν», επισήμανε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο κ. Προβόπουλος.
Διαβεβαίωσε δε ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν πλήρως ενημερωμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου 2009 είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας και πως, αν αυτοί ελάμβαναν από την πρώτη στιγμή σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα «θα είχαμε αποφύγει την κρίση δανεισμού, θα είχε περιοριστεί η δυναμική του ελλείμματος και θα είχε αλλάξει η ψυχολογία των αγορών».
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι στατιστικές, από τους πρώτους μήνες του 2009, έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του πρώτου εξαμήνου, αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός, αλλά όπως είπε, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα.
Ειδικότερα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, είπε πως «ήθελε περισσότερα πράγματα, οι αγορές θα έβλεπαν την απαρχή μιας συντονισμένης, μεθοδευμένης προσπάθειας που θα εκτινόταν χρονικά αλλά θα ήταν η απαρχή που θα τους έδινε μια σιγουριά ότι ναι προχωρούμε σωστά προς την κατεύθυνση να λύσουμε προβλήματα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα μετρίαζαν την εκτροπή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, εξαγγέλθηκαν παροχές όπως το επίδομα αλληλεγγύης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα πάνω είχε ως συνέπεια η χώρα να μπει στο μικροσκόπιο των αγορών.
Εξήγησε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν περιθώρια αναστροφής της ελληνικής οικονομίας, αρκεί «να λαμβάνονταν σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα». Και πρόσθεσε με νόημα ότι «αν λαμβάνονταν τότε σκληρά μέτρα, η κρίση των ελλειμμάτων δεν θα γινόταν κρίση δανεισμού» και ολοκλήρωσε την σκληρή του κριτική αναφέροντας: «Δεν έφτανε εμείς να πούμε μια κορώνα, μια δήλωση έτσι ή αλλιώς και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφτασαν».
Ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη, για το εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού μετά το 2009, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι «ήταν δύσκολο αλλά όχι αναπόφευκτο».
Όσον αφορά πάντως τη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή», για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.
Πηγή: hbnews