Με καθυστέρηση 24 ωρών το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στους γερμανικούς ισχυρισμούς για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων", επικαλούμενο συμφωνία του 1946.
"Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει" αναφέρει το ελληνικό υπουργείο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων".
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας.
Στην ανακοίνωση επίσης, επισημαίνεται, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.
Γερμανικό μουσείο επιστρέφει αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς
Οι εκκρεμότητες της χώρας μας με τη Γερμανία δεν είναι μόνο για τα θέματα των οικονομικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, ανοιχτές παραμένουν και οι εκκρεμότητες της επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν βιαίως και παρανόμως από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944).
Όπως μάλιστα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη δράση των δυνάμεων της κατοχής είναι η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Σάμος και η Θεσσαλία.
Πρόσφατα, το 2010, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumuseum της Γερμανίας, ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες, προερχόμενες από την παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς.
Η Διεύθυνση επικοινώνησε άμεσα με το εν λόγω Μουσείο και τα αρχαία θα επαναπατρισθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, επισημαίνεται στο έγγραφο του κ. Ρέππα.
Πηγή: news247