1 Απριλίου 2012

Πρεμιέρα της Πρωτοβουλίας Πολιτών


Την νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών θέτει σε εφαρμογή από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μέτρο αυτό δίνει στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στο νομοθετικό έργο της ΕΕ.

Όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς: «Από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών. Είχε δρομολογηθεί το 2002/2003. Πρόκειται για μια νέα ευκαιρία για να γίνει πράξη η συμμετοχική Δημοκρατία".

Ένα εκατομμύριο πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν πλέον να ενώνουν τις δυνάμεις τους σχετικά με κάποιο ζήτημα που τους απασχολεί και να ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως εξηγεί ο κ. Σουλτς:

«Όπως γνωρίζετε πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός ενός εκατομμυρίου υπογραφών από πολίτες της ΕΕ. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές προϋποθέσεις. Οι υπογραφές αυτές θα πρέπει να προέρχονται από το 1/4 τουλάχιστον των κρατών μελών. Δεν αρκεί λοιπόν να μαζέψει κανείς ένα εκατομμύριο υπογραφές σε μια χώρα, πρέπει να τις συγκεντρώσει και εκτός συνόρων. Στην παρούσα φάση 1/4 των χωρών μελών σημαίνει από 7 χώρες. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος και μια προσπάθεια να πείσει κανείς τους πολίτες στις άλλες χώρες».

Ένα εκατομμύριο υπογραφές από επτά χώρες

Αρχικά πρέπει να γίνει καταχώριση της πρωτοβουλίας από την Κομισιόν. Στη συνέχεια πρέπει να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά κράτη- μέλη. Ο ελάχιστος απαιτούμενος σε κάθε χώρα μέλος αριθμός υπογραφόντων θα πρέπει να είναι ίσος προς τον αριθμό των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκλέγονται στο αντίστοιχο κράτος μέλος επί 750, στη Γερμανία, για παράδειγμα, απαιτούνται τουλάχιστον 74.000 υπογραφές, στην Ελλάδα 16.500 ενώ στη Μάλτα μόλις 4.500.

Οι υπογραφές που συγκεντρώνονται θα πρέπει στη συνέχεια να βεβαιώνονται από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει εάν την κάνει δεκτή.
Πηγή: hbnews