18 Ιανουαρίου 2013

Εκβίαζε 15χρονη μέσω facebook


Συνελήφθη χθες ένας 21χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήρτησε 370 γυμνές φωτογραφίες ανήλικης στο Facebook, εκβιάζοντάς την. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και για εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 15χρονης, η οποία μένει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από περίπου έναν χρόνο άρχισε να συνομιλεί με άγνωστο άτομο, μέσω προφίλ που διατηρούσε στο Facebook. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αυτός την έπεισε να του αποστείλει προσωπικές της γυμνές φωτογραφίες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού η ανήλικη αρνείτο να του αποστείλει περισσότερες φωτογραφίες, όπως υποστήριξε, την εκβίαζε ότι θα δημοσιοποιούσε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που ήδη κατείχε και παράλληλα θα ενημέρωνε τη μητέρα της και τρίτα πρόσωπα.

Όπως καταγγέλλει η 15χρονη, λόγω του εκβιασμού και των απειλών τού δράστη, εξαναγκάστηκε να του αποστείλει και άλλες φωτογραφίες καθώς και βίντεο. Μετά από άρνησή της να του στείλει ακόμη περισσότερα αρχεία, ο δράστης παραβίασε το προφίλ της και, αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης, ανήρτησε 370 γυμνές φωτογραφίες της. Παράλληλα, επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί της και την απειλούσε ότι θα μεταβεί στην οικία της με φίλους του για να τη χτυπήσει.

Το χρονικό τής υπόθεσης επιβεβαιώθηκε και με υπόμνημα που υπέβαλε η μητέρα της στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιγράφοντας επιπλέον τις επιπτώσεις στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τής κόρης της.
Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, μετά από εισαγγελικό βούλευμα και σε συνεργασία με τις εταιρείες του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου καθώς των παροχών υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του 21χρονου Ελληνα.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο κάρτες κινητής τηλεφωνίας και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την έρευνα στα αρχεία τού υπολογιστή, βρέθηκαν αρχεία βίντεο και φωτογραφιών τής ανήλικης, αλλά και φωτογραφίες από άλλο άτομο το οποίο ήταν στα όρια της ανηλικότητας.
Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 21χρονος συνομιλούσε με την ανήλικη χρησιμοποιώντας στο προφίλ του στοιχεία συγγενικού του προσώπου.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών, προκειμένου να εξεταστεί και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επίμαχων αρχείων, το είδος αυτών, καθώς και η τυχόν διαχείριση του επίμαχου προφίλ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από το δράστη.
Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
- Στέλνοντας e-mail στο 11012@hellenicpolice.gr .