2 Μαρτίου 2013

Έρχονται κατασχέσεις μέσω... emailΑκόμα και την τεχνολογία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης εισοδημάτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο δημόσιο.
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης θεσμοθετείται η αποστολή με email κατασχετηρίων σε τράπεζες, λογιστήρια επιχειρήσεων, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται οι οφειλέτες.
Θεσπίζεται, δηλαδή, η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου κατοχυρώνεται για πρώτη φορά η νόμιμη υποχρέωση προς άμεση καταβολή στο Δημόσιο του συνόλου των απαιτήσεών του που έχουν καταταγεί επί πλειστηριάσματος ως εισπρακτέες, ανεξάρτητα από τη δικαστική προσβολή της κατάταξης αυτών και τούτο προς αποφυγή της μεγάλης καθυστέρησης στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, λόγω της μακροχρόνιας διεξαγωγής των σχετικών δικών.
Εισάγεται επίσης ρύθμιση αναδρομικής εφαρμογής της ρύθμισης επί παλαιοτέρων και εκκρεμών πινάκων κατάταξης, προκειμένου να γίνει άμεση είσπραξη και των δημοσίων εσόδων που "λιμνάζουν" επί χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών.