23 Ιανουαρίου 2015

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα καταθέσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αμέσως μετά, στην περίπτωση σχηματισμού Κυβέρνησης απ' αυτόν.

Το πρώτο νομοσχέδιο που έχει στα "συρτάρια" του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τιτλοφορείται: «Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης»:

1. Το πρώτο άρθρο του αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. 

Για τη χορήγηση δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 300 KWh μηνιαίως σε οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα ισχύσουν τα κριτήρια που ισχύουν για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο». Για το 2015 διατίθεται το ποσό των 59.400.000 Ευρώ από τον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης.

2. Το δεύτερο άρθρο αφορά την εξασφάλιση στέγης για άπορες οικογένειες στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής.

Θα δοθούν άδεια ακίνητα ή ακίνητα που θα επισκευαστούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών οικογενειών, που ζουν στα όρια της φτώχειας και αφορά σε 30.000 οικογένειες. 

Τα ακίνητα από 30 - 70 τ.μ. (ανάλογα με τον αριθμό των μελών των οικογενειών) θα επιδοτούνται με 3 Ευρώ, ανά τ.μ., μηνιαίως.

3. Την εξασφάλιση της πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας προβλέπει το τρίτο άρθρο  του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Προβλέπει την παροχή δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για ανέργους και συνδεδεμένα μέλη, αλλά και ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ (που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα) του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ.

4. Το τέταρτο άρθρο προβλέπει την εξασφάλιση άμεσων αναγκών επισιτισμού για απόρους. 

Συνολικά, θα διατεθούν 756.000.000 Ευρώ, ανά έτος, σε άπορες οικογένειες.

5. Το άρθρο 5 εξασφαλίζει την άμεση οικονομική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Χορηγεί 13ο μισθό για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 700 Ευρώ.

6. Το επόμενο άρθρο προβλέπει τη δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όσους είναι οικονομικά ευπαθείς και άνεργοι.

7. Το άρθρο 7 καταργεί την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο πετρελαίου κίνησης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τιτλοφορείται: «Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άμεσα μέτρα για την άρση καταστολής της πραγματικής οικονομίας»:

1. Το πρώτο άρθρο αφορά τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων για το σύνολο των βεβαιωμένων, ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι την κατάθεση της πρότασης νόμου, κατόπιν αίτησης των οφειλών στις Εφορίες.

Η ρύθμιση του συνολικού ποσού οφειλής γίνεται σε 84 μηνιαίες δόσεις και το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

2. Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προβλέπει το δεύτερο άρθρο. Για παράδειγμα, καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 3, συστήνονται Περιφερειακές Επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών.

4. Πρόβλεψη για τη ρύθμιση των εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

5. Το επόμενο άρθρο αφορά το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και ουσιαστικά καταργεί τη διαδικασία του αυτοφώρου.

6. Το έκτο άρθρο αφορά τις κατασχέσεις, που γίνονται στα "χέρια" των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κοινώς, δεν μπορούν οι Τράπεζες να εισπράττουν τμήμα ή μέρος της μισθοδοσίας οφειλετών. 

7. Το τελευταίο άρθρο αφορά τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και απαγορεύει την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από τις Τράπεζες σε ξένα Funds.

Πρόκειται για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που συνήφθησαν την τελευταία 10ετία.




ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ