18 Ιουνίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τύπου πολιτικής ομάδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ»

Αγαπημένοι μας συντοπίτες/τισσες,

Με την παρούσα διακήρυξη συγκεκριμενοποιούμε, όπως είχαμε προ διμήνου υποσχεθεί, το κάλεσμά μας για ενότητα υπεράνω κομμάτων ή άλλων διαιρέσεων με παρουσίαση των προγραμματικών μας θέσεων. Διότι, καμία δομική αλλαγή δεν είναι εγγυημένη δίχως πρότερη συμφωνία για τα βασικά. Προσωπική, ηθική, πολιτική δέσμευση. Verba volant, scripta manent: τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν, όποιος τα αποφεύγει είτε έχει κρυφή ατζέντα, είτε δεν έχει τίποτα.

Τη δέσμευση δεν υποκαθιστά ο παλαιού τύπου παραγοντισμός «πόσες ψήφους κρατάει στη χούφτα του ο καθένας και μετά βλέπουμε», διότι αυτός απλά αναπαράγει το υφιστάμενο καθεστώς που παραδόξως, μπορεί να γίνει και χειρότερο χωρίς μια στοιχειώδη ακεραιότητα χαρακτήρα. Εχουν περάσει πλέον 6 μήνες από την ανακοίνωση της καθόδου μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, διάστημα στο οποίο καμία άλλη πρωτοβουλία δεν έδωσε το παραμικρό πολιτικό στίγμα για διάθεση ανατροπής της παλαιάς νοοτροπίας, είτε συντασσόμενη με τη ρήξη που προτείναμε, είτε έστω διαλεγόμενη με εμάς. Στη γνωστή σιωπή που συνοδεύει «τα μαγειρέματα» των υφιστάμενων παρατάξεων μπορούμε ωστόσω να ακροαστούμε τη μοιρολατρική αναζήτηση «ηγετών -κορόιδων» της τελευταίας στιγμής και ετερόκλητων συμμαχιών χωρίς καμία κοινή πολιτική βάση.

Απάντηση στην α-πολιτική σούπα δύναται να είναι μόνο μια πανκυθηραϊκή πολιτική πρωτοβουλία βασισμένη σε προγραμματική συμφωνία. Δεν αναφερόμαστε στα αυτονόητα που οφείλει να παρέχει κάθε Δήμος (καθαρό νερό, ασφαλείς δρόμους, κλπ) ούτε στα κοινά ευχολόγια των προεκλογικών φυλλαδίων (επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μαρίνες κλπ) τα οποία όλοι προσυπογράφουν και ουδείς πραγματοποιεί. Αναφερόμαστε σε ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγές στη λειτουργία του Δήμου, ικανές να ακυρώσουν το (παράλογο για το μικρό μας μέρος) εκλογικό σύστημα που επιτρέπει αλαζονεία και ασυδοσία στον εκάστοτε δήμαρχο και να εγκαθιδρύσουν μια δημοτική αρχή που να αφουγκράζεται και να μαθαίνει από τον πολίτη αντί να τρέμει τη γνώμη του. 

Με το σκεπτικό αυτό σας καλούμε όλες και όλους:

Α. να πλαισιώσετε την πολιτική μας πρωτοβουλία υιοθετώντας, πάντα κριτικά, τους παρακάτω προγραμματικούς πυλώνες αλλαγής: 

  • Εδραίωση της Αμεσης Δημοκρατίας και διασφάλιση των συμμετοχικών διαδικασιών με τις πλειοψηφικές αποφάσεις των πολιτών να δεσμεύουν το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Επαναφορά των κέντρων αποφάσεων στα Κύθηρα: κατάργηση επιχειρησιακής εξάρτησης από το Δίκτυο Νήσων, ίδρυση ΥΔΟΜ στο νησί, Εγχώριος με ρόλο και σχέδιο κ.α..
  • Διεκδίκηση και όχι δουλικότητα απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση: προώθηση εξειδικευμένων ρυθμίσεων και άρση οριζόντιας νομοθεσίας που καταστρέφει το νησί περιβαλλοντικά και οικονομικά.
  • Αποκέντρωση της εξουσίας και ενδυνάμωση των Δημοτικών Κοινοτήτων με σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της αυτοτέλειάς τους.
  • Ενδυνάμωση και θεσμοθέτηση του ρόλου των τοπικών συλλόγων και όλων των εθελοντικών ομάδων (διάσωσης, αλληλεγύης κλπ) που με την υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών συναπαρτίζουν τον πραγματικό Δήμο Κυθήρων.
  • Ουσιαστική αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες με την ενεργοποίηση εναλλακτικών έξυπνων στρατηγικών, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Κανείς μόνος.
  • Ενίσχυση του αγώνα ενάντια στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα αλλά και σε κάθε εκτός κλίμακας φαραωνική «επένδυση» κερδοφορίας για λίγους κόντρα στην ευημερία, την αειφορία των μόνιμων κατοίκων, και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Β. Να αγωνιστείτε μαζί μας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, από όποιο πόστο και με όποια ενέργεια μπορείτε να διαθέσετε, πάντα με σεβασμό και αγάπη για όλα τα πρόσωπα που ομορφαίνουν τη ζωή μας στο νησί, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε.

Γ. Να συνεισφέρετε στην προεκλογική διαδικασία με συμμετοχή στις διαδικασίες για την βέλτιστη στελέχωση της προσπάθειας. Επαναλαμβάνω εδώ την δέσμευσή μου για παραχώρηση της θέσης υποψηφίου/ας δημάρχου σε πρόσωπο που η ομάδα μας θα κρίνει ως καταλληλότερο και θα προσυπογράφει με πάθος τις παραπάνω προγραμματικές θέσεις. 

Τέλος καταθέτω την αντίληψή μας οτι πριν την επανυποβολή υποψηφιότητας, ο εκάστοτε δήμαρχος οφείλει να παραιτείται με την ολοκλήρωση της θητείας του προς διευκόλυνση μιας αντικειμενικής κρίσης ως προς την ανταπόκριση στα προγραμματικά του καθήκοντα.


Σας ευχαριστούμε για την αγάπη με την οποία μας έχετε περιβάλλει.

Για την πολιτική πρωτοβουλία «Ελεύθερα Κύθηρα»,

Ανάργυρος Σοφίος


*Το όνομα του συνδυασμού μας «Ελεύθερα Κύθηρα» σηματοδοτεί την επιθυμία για απελευθέρωση από ότι ορίζει τις ζωές μας χωρίς να είναι δικό μας: χρεωκοπημένες νοοτροπίες που διώχνουν νεολαία και οικογένειες, ιδεοληψίες που μας διχάζουν, εξαρτήσεις από κόμματα και κυκλώματα που γεννούν αδικίες και ανισοκατανομή του πλούτου μας, αλλότρια συμφέροντα τύπου αιολικών πάρκων που αδιαφορούν για το περιβάλλον και την επιβίωσή μας.